tiistai 3. lokakuuta 2017

Kumpi on oikeassa, libertaristit vai anarkistit?



Libertarismi yksinkertainen ajatus siitä, että jokaisella yksilöllä on oikeuksia, joita mikään muu yksittäinen henkilö tai ryhmä ei voi rikkoa. Oletuksena on yksilön vapaus ja autonomia, joka perustuu kaikkien ihmisten luonnolliseen tasa-arvoon lain edessä. 1800-luvun libertaarinen filosofi Herbert Spencer kutsui tätä "yhdenvertaisen vapauden laiksi" ja väitti, että jokaisella on vapaus tehdä kaikkea, mitä hän haluaa, jos hän ei loukkaa muiden ihmisten yhtäläistä vapautta. Libertaristi ovat sitä mieltä, että yleisesti ottaen ainoa oikeutettu raja yksilön vapaudelle toimia on se, että muillakin on samanlainen vapaus.

Anarkismi on filosofinen oppositio auktorieettia vastaan - yhteiskunnallista, poliittista ja taloudellista - sekä usko siihen, että valtio on poistettava, eli että yhteiskunta voi ja sen pitäisi toimia ilman sitä. Anarkismi on myös syvästi huolissaan yksilön vapaudesta, hänen mahdollisuuksistaan määrätä omasta elämästää niin kuin hän haluaa. Anarkistinen kirjailija ja sarjakuvapiirtäjä Donald Rooum sanoo, että anarkismi, kuten libertarianismi, haluaa luoda yhteiskunnan, joka laajentaa yksilöiden käytettävissä olevia valintoja. Tätä tarkoitusta varten hän väittää, että ihmisille ei saa olla mahdollista uhata toisiaan väkivallalla: "Mikä tahansa sosiaalinen suhde, jossa yksi osapuoli hallitsee toista uhkaamalla sitä, rajoittaa hallitun osapuolen mahdollisukksia tehdä valintoja .

Anarkistit ovat perinteisesti huolissaan vallasta ja ymmärtävät, että se ilmenee usein politiikan ulkopuolella; sosiaalisissa ja taloudellisissa ilmentymissä. He näkevät modernin libertaarisen liikkeen yhtenä sosiaalisten ja taloudellisten ylivaltojen muodoista. Heidän näkökulmastaan vapaita markkinoita yksilönvapauden nimissä puolustava libertaristi puolustaa todellisuudessa kapitalistien vapautta riistää. Aito taloudellinen vapaus tarkoittaa anarkistien mielestä sosialialismia - ei kapitalismia.

Ero libertaristien ja anarkistien välillä koskee taloutta ja kysymystä, onko kapitalismi taloudellisen vapauden ilmenemä - vai sen vastakohta. Anarkistit pyrkivät näkemään kapitalismin väärinkäytön ja hyväksikäytön järjestelmänä, joka on epäoikeudenmukainen, pakottava järjestelmä, jonka kautta omistava luokka hallitsee ja varastaa työväestöltä ja pitää yllä vaurauden monopolia. Libertaristit puolestaan ovat kapitalismin järkkymättömiä puolustajia.

Joten vaikka sekä anarkismi että libertarianismi haluavat vapaata yhteiskuntaa, he näyttävät pyrkivän vastakkaisiin taloudellisiin järjestelmiin, sosialismiin ja kapitalismiin. Tämä on tietenkin yksinkertaistettu selitys vaikeasta aiheesta

Minun mielestäni libertaristit ja anarkistit ovat kumpikin väärässä. Ensinnäkään heidän kuvittelemansa yhteiskunta ei ole mahdollinen. Jos olisi, kai olisimme jossakin jo nähneet sellaisen. Kummankin ajattelussa on se yhteinen vika, että siinä ei tunnusteta sitä historiallista tosiasiaa, että valta - olkoon kyse taloudellisesta tai poliittisesta tai mistä tahansa vallasta - pyrkii aina kasautumaan pienelle eliitille. Näin tulisi käymään niin libertaristisessa yhteiskunnassa kuin anarkistisessakin.

Libertaristisessa yhteiskunnassa valta ja varallisuus kasautuisi muutamille suurkapitalisteille, jotka omistaisivat maat ja määräisivät "omilla maillaan", mitä siellä asuvat saavat tehdä ja mitä ei. He pitäisivät järjestystä yllä omilla yksityisillä asevoimillaan käyden silloin tällöin sotia naapurikapitalistin vastaavaa järjestystä vastaan. Tuollaisista minivaltioista olisi tasa-arvo ja yksilönvapaus kaukana. Tuskin kapitalisti myöskään täyttä sananvapautta ja poliittista toimintavapautta alamaisilleen soisi, koska hehän voisivat alkaa puuhata vaikka sosialismia.

Anarkistisessa yhteiskunnassa valta kasautuisi poliittiselle eliitille sekä asevoimien ja poliisivoimien johtajille, koska ankara väkivaltakoneisto olisi välttämätön sosialismin ylläpitämiseksi. Tuskin täyttä sananvapauttakaan sallittaisiin, ettei joku vain alkaisi ehdotella kapitalismiin paluuta. Onhan sosialistisia diktatuurikurjaloita jo nähty. Mitä uutta anarkistit kuvittelevat keksineensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.